Λαογραφικό μουσείο
Μέσα από τη συλλογή των παραδοσιακών και λαογραφικών μας εκθεμάτων, οι αναμνήσεις μετατρέπονται σε μια πηγή ιστορικών πληροφοριών και σε έναν ανεκτίμητο οδηγό για τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του παραδοσιακού τρόπου ζωής στην Κρήτη. Τα εργαλεία και οι δεκάδες εκθεμάτων που φιλοξενούνται στο μουσείο και εκτίθενται σε δημόσια θέα για τους επισκέπτες στεγάζονται στο κυρίως κτίριο της βιοτεχνίας μας και απεικονίζουν εξαίρετα τα εργασιακά ήθη και τον τρόπο ζωής των Κρητικών στην επαρχία.
Ιστορία του μουσείου
Στην ηλικία των 20, ο Αντώνης Μπραουδάκης έγινε μέλος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και ήταν τότε που άρχισε να ωριμάζει μέσα του η ιδέα της κατασκευής ενός λαογραφικού μουσείου. Ξεκίνησε τις αποταμιεύσεις για να πετύχει το στόχο του, στηριζόμενος σε προσωπική προσπάθεια, εφόσον ο πολιτιστικός σύλλογος έκλεισε και δεν ήταν, πλέον, σε θέση να προσφέρει χρηματοδότηση. Περιμένοντας εναγωνίως να πραγματοποιηθεί το όνειρό του, με την υποστήριξη της συζύγου του, Ελένης, της μητέρας του, Βασιλικής, και του αδερφού του, Γιώργου, η αρχική του σύλληψη επιτέλους έγινε πραγματικότητα.
Παραδοσιακά αντικείμενα
Το μουσείο μας φιλοξενεί παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία της αγροτικής ζωής, όπως χειροποίητα καλάθια, παλιά ξύλινα βαρέλια και εξοπλισμό για τον τρύγο. Ο αργαλειός, καθώς και τα παραδοσιακά κεντήματα που διακοσμούν τους τοίχους, εξοικειώνουν τον επισκέπτη με την εικόνα του παλιού, παραδοσιακού σπιτιού. Το μουσείο εξυπηρετεί επίσης εκπαιδευτικούς σκοπούς, λόγω των ιστορικών αντικειμένων που περιλαμβάνει. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ένα παλιό σεντούκι που περιέχει μετάλλια πολέμου, λίγα γράμματα και σφραγίδες που μαρτυρούν την επίδραση του Β Παγκοσμίου Πολέμου στα κρητικά εδάφη. Δεν πρέπει κανείς, κατά τη γνώμη μας, να παραλείψει την επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο. Τα μοναδικά του εκθέματα θα κάνουν την επίσκεψη όλων μια πολύτιμη εμπειρία.