Bότανα

Τα βότανα της Οικογένειας Μπραουδάκη μεγαλώνουν στις ορεινές και βραχώδεις περιοχές της Κρήτης. Οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες και οι χρήσεις τους στην Ιατρική ήταν ήδη γνωστές στην αρχαιότητα. Τα ιδιαίτερα αρώματά τους εμπλουτίζουν μια ποικιλία διαφορετικών φαγητών και έχουν χαρίσει τη γεύση τους στην κρητική κουζίνα. Στα καταστήματά μας θα βρείτε σε διαφορετικά μεγέθη από 50 έως 150 γραμμάρια τα παρακάτω:

Ρίγανη (origanum vulgare)

Η πικάντικη γεύση της την έκανε συμπλήρωμα στο φαγητό ενώ θεωρείται κύριο συστατικό της περίφημης ελληνικής σαλάτας. Η ρίγανη θεωρείται σημαντικό καταπραϋντικό και σπασμολυτικό για τους πόνους των μυών και τα νοσήματα των πνευμόνων, αναλγητικό σε οξείς και χρόνιους ρευματισμούς και αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών σε περιπτώσεις φυματίωσης και άσθματος.
Θυμάρι (Thymus vulgaris)
Είναι γνωστό σαν το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες. Αλλεπάλληλα πειράματα έχουν αποδείξει τις βακτηριοκτόνες ιδιότητές του σε μικρόβια και βάκιλλους. Το ανθισμένο θυμάρι θεωρείται η καλύτερη τροφή των μελισσών. Χρησιμοποιείται σαν άρτημα στο κρέας και τις σαλάτες, καθώς και ιδανικό συστατικό μαρινάτας. Αυξάνει την πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Λειτουργεί σαν προληπτικό αντιβιωτικό σε επιδημίες γρίπης, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει την καρδιά, διώχνει την κούραση και καταπολεμά τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.
Δεντρολίβανο (Rosmarius officinalis)
Το δεντρολίβανο της Οικογένειας Μπραουδάκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίζει τα φαγητά, αλλά και σαν αφέψημα είναι πολύτιμο σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, αδυναμίας και ρευματισμών. Βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο όπου τοποθετείται. Το δεντρολίβανο είναι ιδανικό για την απολύμανση χώρων και την πρόληψη των μολύνσεων.
Βασιλικός (Basilicum)

Οι Διόσκουροι πρότειναν το βασιλικό για την καταπολέμηση της δυσουρίας. Τα πολτοποιημένα φύλλα βασιλικού χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως αντίδοτο για τα τσιμπήματα κουνουπιών και τα δαγκώματα φιδιών. Το τσάι με βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραϋνει το έντερο. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων, των ζαλάδων, καθώς και των ζαλάδων κατά την εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννα, πολλές γυναίκες μασάνε φύλλα βασιλικού για να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού τους γάλακτος.
Δυόσμος (Mentha piperata –Pulegius)
Ο δυόσμος της Οικογένειας Μπραουδάκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ στα φαγητά της Μεσογείου και αρωματίζει σάλτσες, κρέας, ξίδια και κρασιά. Χρησιμοποιείται επίσης στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική, αφού θεωρείται εξαιρετικό καταπραϋντικό για τον πονοκέφαλο και τα τσιμπήματα των εντόμων. Το αψέφημα του δυόσμου συνιστάται σε περιπτώσεις αϋπνίας, καθώς και σε όσους πάσχουν από χολή.
Δίκταμο (Origanum dictamnus)
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το δίκταμο σα φάρμακο για τις ασθένειες και τους πόνους του στομαχιού, καθώς και για παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Έχουν επιβεβαιωθεί οι ευεργετικές του ιδιότητες στους ρευματισμούς και στα αρθριτικά, ενώ θεωρείται πολύ καλό επουλωτικό και αντισπασμωδικό.
Φασκόμηλο (Salvia officinalis)
Το φασκόμηλο της Οικογένειας Μπραουδάκη εμποδίζει την εφίδρωση και συνιστάται για την υπόταση αφού προκαλεί συσσώρευση αίματος στο κεφάλι. Ισορροπεί το παρασυμπαθητικό σύστημα των νεύρων και ωφελεί στη φαρυγγίτιδα και στο βράχνιασμα, στη δυσπεψία και στα αρθριτικά.
Μαλοτήρα
Η μαλοτήρα της Οικογένειας Μπραουδάκη είναι το ελληνικό τσάι με το υπέροχο άρωμα, που φυτρώνει στα βουνά της Κρήτης. Επιδρά στο νευρικό σύστημα δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας. Χρησιμοποιείται σα φάρμακο για το κρυολόγημα και τη γρίπη, ενώ προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρυνση και ανακουφίζει από το νευρικό πονοκέφαλο.